- KRUCHE CIASTO
- 1) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3) 15 dag masła lub margaryny
- 4) szczypta soli
- 5) 1/2 szklanki cukru pudru
- 6) 1 żółtko
Z produktów 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez 30 min. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód tortownicy oraz brzegi Spód ciasta nakłuć widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.
80 dag truskawek - ja nie ważyłam owoców
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wrzącej wody niż podano w przepisie na opakowaniu. Ostudzić i poczekać do stężenia. W tym czasie opłukać truskawki, osączyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki. Rozłożyć na ostudzonym cieście. Truskawki zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO :-P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Szanujmy się nawzajem - w komentarzach również.