NAJLEPSI Obserwatorzy :)

Witaj,
Załóż konto Inteligo z mojego polecenia,
a zyskasz możliwość otrzymania premii pieniężnej
w wysokości 100 zł.

Pamiętaj, aby we wniosku o konto w polu
"Kod promocyjny" podać mój numer telefonu: 608806730

Otwórz konto Inteligo

Sprawdź szczegóły na maminteligo.pl

Regulamin Programu Mam Inteligo

Pozdrawiam
dyziocha

.

.

czwartek, 30 maja 2013

Kuchennie, czyli chochlą po łapkach cz.20

Dziś na szybko, bo i zapowiedź gości późna była :)
Goście lubiani i kochani wiec coś słodkiego trzeba im zrobić do herbatki i kawki :)
Od jakiegoś czasu pokochałam mieć ciasto francuskie w zamrażarce :)
Wczoraj, na szybko zrobiłam parówki zawinięte
we "francuza" posmarowałam żółtkiem
i posypałam makiem - mmmm pychota :)
A dziś na słodko wykorzystany "francuz" będzie :) 
Właściwie to już został teraz czeka na gości i  konsumpcję :)
Ciasto francuskie podzielone wzdłuż dłuższego boku na 4 paski a następnie na ok. 9 wzdłuż krótszego. Na co drugą cząstkę nałożyłam marmoladę wieloowocową zakupioną w Stokrotce (bardzo ją lubię) i dżem pomarańczowy własnej roboty. Następnie każdą cząstkę bez nadzienia po kolei składałam wzdłuż na pół i nacinałam zgięty bok (3, 4 nacięcia ). Naciętą cząstkę nakładałam na cząstkę z nadzieniem i lekko dociskałam brzegi. Ciasteczka smarowałam rozkłóconym żółtkiem i sypałam makiem. Gotowe ciasteczka wstawiłam do nagrzanego do 180 - 200 st. C piekarnika i piekłam ok 10 minut. Czas pieczenia zależny od piekarnika. Najlepiej sprawdzać "wzrokowo" :) Jak rumiane, lekko brązowe to należy wyjąć.
I jeszcze działkowe cudo :)
Cieszy oczy :)

7 komentarzy:

  1. A co we francuzach na słodko?

    Krzewik pięęękny! U mnie też kwitnie, ale kwiatki ma jakieś takie przymarszczone. Wody mu brakuje, czy co? Przecież pada od czasu do czasu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj TeSiu :-* Już uaktualniłam.
    U mnie dużo wody i obawiam się, ze jak pojadę w sb na działkę to zobaczę połamane kwiatostany :( bo one kielichy miały i jak napadało i zawiało to pewnie połamało :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ki czort mi kazal tu zajrzec!? U mnie 3.30 w nocy, zobaczylam ciastka - chce ciastko! Moze jakos bym potrafila ta mysl odgonic gdyby nie swiadomosc tego, ze na dole w lodowce mam strucle truskawkowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm stucla truskawkowa :) ja wczoraj skonsumowałam pierwsze w tym sezonie truskawki z własnych krzaczków :)

      Usuń
  4. Ciasto francuskie z białym serem typu feta i masz grecką tiropitę :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a powiedz/pokaż czy jeszcze się jakoś przyprawia ten ser (nie mam na myśli soli :) )

      Usuń
    2. Gdy Mąż robi małe tiropitaki to daje tylko ser i nic poza tym. Z tym że z naszego ciasta wychodzi tylko 6 sztuk ;)
      Znalazłam natomiast przepis który najlepiej pasuje to greckiego oryginału z tym że w Grecji nie ma tworogu więc daje się tylko fete. Proponuje zrobienie z przepisu zawsze taniej wyjdzie ;P
      http://www.polskogreckie-smaki.com/2012/03/pita-z-feta-tiropita.html?m=1
      Pozdrawiam

      Usuń

Szanujmy się nawzajem - w komentarzach również.