Goście lubiani i kochani wiec coś słodkiego trzeba im zrobić do herbatki i kawki :)
Od jakiegoś czasu pokochałam mieć ciasto francuskie w zamrażarce :)
Wczoraj, na szybko zrobiłam parówki zawinięte
we "francuza" posmarowałam żółtkiem
i posypałam makiem - mmmm pychota :)
we "francuza" posmarowałam żółtkiem
i posypałam makiem - mmmm pychota :)
A dziś na słodko wykorzystany "francuz" będzie :)
Właściwie to już został teraz czeka na gości i konsumpcję :)
Ciasto francuskie podzielone wzdłuż dłuższego boku na 4 paski a następnie na ok. 9 wzdłuż krótszego. Na co drugą cząstkę nałożyłam marmoladę wieloowocową zakupioną w Stokrotce (bardzo ją lubię) i dżem pomarańczowy własnej roboty. Następnie każdą cząstkę bez nadzienia po kolei składałam wzdłuż na pół i nacinałam zgięty bok (3, 4 nacięcia ). Naciętą cząstkę nakładałam na cząstkę z nadzieniem i lekko dociskałam brzegi. Ciasteczka smarowałam rozkłóconym żółtkiem i sypałam makiem. Gotowe ciasteczka wstawiłam do nagrzanego do 180 - 200 st. C piekarnika i piekłam ok 10 minut. Czas pieczenia zależny od piekarnika. Najlepiej sprawdzać "wzrokowo" :) Jak rumiane, lekko brązowe to należy wyjąć.I jeszcze działkowe cudo :)
Cieszy oczy :)
A co we francuzach na słodko?
OdpowiedzUsuńKrzewik pięęękny! U mnie też kwitnie, ale kwiatki ma jakieś takie przymarszczone. Wody mu brakuje, czy co? Przecież pada od czasu do czasu...
Witaj TeSiu :-* Już uaktualniłam.
OdpowiedzUsuńU mnie dużo wody i obawiam się, ze jak pojadę w sb na działkę to zobaczę połamane kwiatostany :( bo one kielichy miały i jak napadało i zawiało to pewnie połamało :(
Ki czort mi kazal tu zajrzec!? U mnie 3.30 w nocy, zobaczylam ciastka - chce ciastko! Moze jakos bym potrafila ta mysl odgonic gdyby nie swiadomosc tego, ze na dole w lodowce mam strucle truskawkowa!
OdpowiedzUsuńmmmm stucla truskawkowa :) ja wczoraj skonsumowałam pierwsze w tym sezonie truskawki z własnych krzaczków :)
UsuńCiasto francuskie z białym serem typu feta i masz grecką tiropitę :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
a powiedz/pokaż czy jeszcze się jakoś przyprawia ten ser (nie mam na myśli soli :) )
UsuńGdy Mąż robi małe tiropitaki to daje tylko ser i nic poza tym. Z tym że z naszego ciasta wychodzi tylko 6 sztuk ;)
UsuńZnalazłam natomiast przepis który najlepiej pasuje to greckiego oryginału z tym że w Grecji nie ma tworogu więc daje się tylko fete. Proponuje zrobienie z przepisu zawsze taniej wyjdzie ;P
http://www.polskogreckie-smaki.com/2012/03/pita-z-feta-tiropita.html?m=1
Pozdrawiam