NAJLEPSI Obserwatorzy :)

Witaj,
Załóż konto Inteligo z mojego polecenia,
a zyskasz możliwość otrzymania premii pieniężnej
w wysokości 100 zł.

Pamiętaj, aby we wniosku o konto w polu
"Kod promocyjny" podać mój numer telefonu: 608806730

Otwórz konto Inteligo

Sprawdź szczegóły na maminteligo.pl

Regulamin Programu Mam Inteligo

Pozdrawiam
dyziocha

.

.

sobota, 26 stycznia 2013

Kuchennie, czyli chochlą po łapkach cz. 13

Coś na szybko, coś na słodko :)

Dziś króciutko, bo cóż tu się rozpisywać. Człowiek ma czasem różne zachciewajki. Kobiety mają takie dni, kiedy chce się coś i nie bardzo kubki smakowe jasno wyrażają co to jest :). 
Siedząc i przeglądając zakupioną kiedyś, latem w super - hiper - markecie książkę, miałam ochotę na całe mnóstwo jedzonka zamieszczonego na  kolejnych kartkach kalendarza. Były też takie, które nie koniecznie zjadłabym, ale to już kwestia smaku, który się zmienia i kto wie, czy tych dziś nie smacznych kiedyś nie zrobię :). 



To się do nich nie zaliczało :) Fryknełabym taki deserek oj tak fryknełabym :)




30 kwietnia znalazł się przepis na sezamki, SEZAMKI "SAMO ZŁO" - to już moja nazwa ;-D
Potrzebne do ich wykonania są dwa składniki:
  • szklanka sezamu
  • szklanka cukru :(
  • 2 łyżki wody (następnym razem zrobię bez wody)





No, ale przepis to przepis, więc uprażyłam na suchej patelni wspomniany sezam.
  i skarmelizowałam na małym ogniu cukier. 

Następnie wymieszałam obydwa składniki i wylałam na papier do pieczenia. Przykryłam drugą warstwą papieru i rozwałkowałam cienko, jak na sezamki przystało :) 
Póki były jeszcze ciepłe szybko pokroiłam. Trzeba się z tym spieszyć ponieważ robią się twarde i ciężko pokroić.

No i tyle.
S M A C Z N E G O ;) a raczej słodkiego :)


ps. książka nie ma autora/autorów i jest wydana przez Olimp Media Sp. z o.o. sp. k.. Jest fajna, bo można używać jej przez wiele lat. Ma zaznaczone święta stałe, imieniny i ma miejsca na własne notatki :)

2 komentarze:

  1. Gratuluję nabycia super książki. Jednocześnie dziękuję za przypomnienie jak zrobić sezamki. Mniam, Mniam. Jutro chyba sama je zrobię. Pozdrawiam AGA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem planuję zrobić z mniejszej ilości cukru i bez dodatku wody - szybciej cukier się karmelizuje i zastanawiam się nad dodaniem miodu. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń

Szanujmy się nawzajem - w komentarzach również.