NAJLEPSI Obserwatorzy :)

Witaj,
Załóż konto Inteligo z mojego polecenia,
a zyskasz możliwość otrzymania premii pieniężnej
w wysokości 100 zł.

Pamiętaj, aby we wniosku o konto w polu
"Kod promocyjny" podać mój numer telefonu: 608806730

Otwórz konto Inteligo

Sprawdź szczegóły na maminteligo.pl

Regulamin Programu Mam Inteligo

Pozdrawiam
dyziocha

.

.

wtorek, 6 listopada 2012

Kuchennie, czyli chochlą po łapkach cz. 7

Wczoraj buszując w sieci, kliknęłam na jakiś banerek, który "krzyczał" o konkursie kulinarnym. Nie, nie, nie startuję w żadnym, ale weszłam i zobaczyłam przepis na szarlotkę na lanym cieście. Przejrzałam skład, przetrawiłam wykonanie i poszłam do kuchni strzelić rentgena czy posiadam wszystkie składniki. Posiadałam. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i w miarę szybkie choć z opisu wykonania wygląda na "babraninę". A oto strona do przepisu KLIK - MNIAMMNIAM i ciut zmodyfikowany przepis :

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( niecałe 2 łyżeczki)
  • 1 kg jabłek
  • cynamon do posypania jabłek ( ja w czasie smażenia jabłek dodałam przyprawę do szarlotki)
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę ( ja najpierw utarłam jajka z cukrem a później dodałam masło). Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko.Miksujemy. Wykładamy formę papierem. Połowę ciasta ( ja wyłożyłam ciut więcej jak połowa, żeby spód był grubszy niż wierzch, co by się dobrze ciasto wyjmowało) wylewamy/wykładamy do formy i podpiekamy na złoty kolor ( ja piekłam w temp. ok. 170 st czas "na oko"  W tym czasie, ja przesmażyłam jabłka.
Na podpieczone ciasto wykładamy przesmażone jabłka, posypujemy cynamonem i na wierzch wykładamy/wylewamy resztę ciasta.
Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 30 minut lub aż się zarumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto na drugi dzień jest nadal wilgotne. W moim cieście jest za mało jabłek, obierałam na "oko" - oj coś z tym moim okiem nie tak jest ;-D
Zdjęcia nie koloryzowane, zrobione w pochmurny, jesienny wtorek.
S M A C Z N E G O !!!

2 komentarze:

  1. Droga Jo Ko,
    mam ochotę sprawdzić kilka z Twoich przepisów.
    Brakuje mi w tych przepisach informacji od Ciebie, że ciasto jest pyszne i że warto spróbować, lub czegoś w tym stylu co by zachęciło do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nimku/Nimko :)- pozwolę sobie Anonimie, tak się do Ciebie zwrócić, jeśli by mi nie smakowało, nie wstawiłabym przepisu. Nie koniecznie to co mi smakuje musi smakować innym i tak jest w moim przypadku co smakuje innym mi nie koniecznie, co widać od razu po wyrazie mojej twarzy (to jest niezależne ode mnie - próbuję zapanować nad mimiką). Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję, że mamy podobne choć odrobinę smaki :)
      Ps. polecam zrobienie pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem. Oprócz osoby, u której znalazłam przepis, mi i mojemu Przyjacielowi Annie W. też smakują.

      Usuń

Szanujmy się nawzajem - w komentarzach również.