Nie wiem skąd mam ten przepis. Trafiłam na niego wertując podręczny notes. Nie zapisałam wtedy źródła z którego spisałam - trudno. W tym roku zrobiłam kilka przetworów na zimę. Zazwyczaj robię z połowy porcji, bo ma wystarczyć na dwie osoby.
Natomiast tą paprykę zrobiłam najpierw z połowy, ale po spróbowaniu zrobiłam z kolejnej połowy i nie będę zapierać się, że nie zrobię z kolejnej połowy :)
PAPRYKA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
- 1 kg papryki
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu 10%
- 5 łyżeczek cukru
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 - 4 listki laurowe
Wykonanie:
- Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, posolić ( w zapisanym przepisie nie było ile soli więc na "oko" soli) i pozostawić na ok. 8 godzin.
- Wodę + ocet + olej + cukier + koncentrat pomidorowy + ziele + liśc laurowy wlewamy/ wkładamy do garnka i dodajemy odciśniętą paprykę z cebulą.
- Gotujemy ok. 30 minut, tak aby papryka z cebulą były dostatecznie miękkie ( ja lubię twardszą więc znów według upodobań)
- Gorące nakładać do słoików i co najbardziej lubię :) NIE PASTERYZOWAĆ :) odwrócone pozostawić do ostygnięcia.
Do drugiego podejścia dodałam zasuszoną niedawno ostrą paprykę w ilości mi odpowiadającej ;)
i wszystko :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Szanujmy się nawzajem - w komentarzach również.