NAJLEPSI Obserwatorzy :)

Witaj,
Załóż konto Inteligo z mojego polecenia,
a zyskasz możliwość otrzymania premii pieniężnej
w wysokości 100 zł.

Pamiętaj, aby we wniosku o konto w polu
"Kod promocyjny" podać mój numer telefonu: 608806730

Otwórz konto Inteligo

Sprawdź szczegóły na maminteligo.pl

Regulamin Programu Mam Inteligo

Pozdrawiam
dyziocha

.

.

poniedziałek, 14 września 2015

Kuchennie, czyli chochlą po łapkach cz. 29 - papryka w sosie pomidorowym do słoika.

Nie wiem skąd mam ten przepis. Trafiłam na niego wertując podręczny notes. Nie zapisałam wtedy źródła z którego spisałam - trudno. W tym roku zrobiłam kilka przetworów na zimę. Zazwyczaj robię z połowy porcji, bo ma wystarczyć na dwie osoby. 
Natomiast tą paprykę zrobiłam najpierw z połowy, ale po spróbowaniu zrobiłam z kolejnej połowy i nie będę zapierać się, że nie zrobię z kolejnej połowy :)

PAPRYKA W SOSIE POMIDOROWYM 

Składniki:
  • 1 kg papryki
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 5 łyżeczek cukru
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 - 4 listki laurowe

Wykonanie:
  1. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, posolić ( w zapisanym przepisie nie było ile soli więc na "oko" soli) i pozostawić na ok. 8 godzin.
  2. Wodę + ocet + olej + cukier + koncentrat pomidorowy + ziele + liśc laurowy wlewamy/ wkładamy do garnka i dodajemy odciśniętą paprykę z cebulą.
  3. Gotujemy ok. 30 minut, tak aby papryka z cebulą były dostatecznie miękkie ( ja lubię twardszą więc znów według upodobań)
  4. Gorące nakładać do słoików i co najbardziej lubię :) NIE PASTERYZOWAĆ :)  odwrócone pozostawić do ostygnięcia.
Do drugiego podejścia dodałam zasuszoną niedawno ostrą paprykę w ilości mi odpowiadającej ;)

i wszystko :)

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szanujmy się nawzajem - w komentarzach również.