Przespis na bułki wzięłam stąd mienta blog Darii Kowalczyk
- 7 g drożdży w proszku
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki miodu
- 360 g puree z dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- łyżka soli
- łuskane, uprażone pestki dyni + słonecznika
- trochę siekanego szczypiorku
Drożdże wymieszałam z ciepłą wodą i odstawiłam na około 10 minut. Po tym czasie dodałam miód. Dodałam puree z dyni, 2 łyżki oliwy, mąkę, sól. Wyrobiłam gładkie ciasto, dodałam pozostałe 2 łyżki oliwy i ziarna dyni i słonecznika i szczypiorek - ponownie wyrobiłam. Moje puree było chyba za rzadkie więc podsypałam trochę mąką i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości urywałam ciasto i formowałam bułki zawijając brzegi pod spód. Wierzch smarowałam oliwą i obsypałam ziarnami.
Bułki piekłam w 180 st. C przez ok. 15 minut. W moim piekarniku to trwało ok. 20 minut bo stary on jest :)
- mniej miodu
- mniej soli
- więcej szczypiorku
- więcej nasion w środku mniej na zewnątrz :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Szanujmy się nawzajem - w komentarzach również.